Een dag bij… Studio Rob en Robin

Tijd voor de tweede stage! Ik mag weer een dag meedraaien. Deze keer is dat bij Studio Rob en Robin. Deze twee vrienden en compagnons hebben elkaar leren kennen tijdens het, jawel, vakkenvullen bij de Jumbo. Samen studeren aan AKV | St. Joost, vervolgens samen een studio gestart. Om vervolgens in zes jaar iets op te bouwen wat resulteert in werken voor veelbelovende namen als the New York Times, de Volkskrant, Apple, The Economist, Wall Street Journal en sinds een jaar ook voor PostNL.

Ik was super benieuwd naar hoe deze twee mannen te werk gaan, met hun eigen typerende stijl. Ze maken al snel duidelijk dat ze niet de ontwerpers zijn voor logo’s, huisstijlen of websites. Ze willen dat hun creaties bijdragen aan een verhaal en het verduidelijken. Iedereen moet het kunnen snappen, en ik zie in al het werk een mooie twist terug dat speels oogt. Er is écht over nagedacht, iets wat door het intelligente oog al snel opvalt (lees verder onder het beeld).

Ik word klaargestoomd met conceptueel denken om uiteindelijk zélf tot een ontwerp te komen voor een bekend Nederlands bedrijf, waar ik de naam nog niet van kan noemen. De kunst van de creatie zit ‘m in opknippen: verschillende elementen van het onderwerp op papier zetten, om er vervolgens tweetallen van te maken en er een visual bij te verzinnen. Lijkt makkelijk, maar is het zeker niet. Leuk is het dan weer wel. Wanneer het een en ander op papier staat, worden de beelden gecreëerd in Illustrator. Ik mag meekijken. En ja hoor, drie keer knipperen en ze hebben al een eerste ruwe versie. Ik vind het niet normaal snel. Maar goed, dan ben je er nog lang niet. Finetunen totdat ze het kunnen presenteren, dan eventuele correctierondes uitvoeren totdat zijzelf en de klant tevreden zijn. Sommige trajecten lopen een jaar, sommige drie dagen. De druk kan hoog zijn, maar deze twee blijven ontspannen werken en zijn op en top op elkaar afgestemd.

Tof om te zien dat hun herkenbare stijl inmiddels ook is uitgemond tot een shop: posters, skateboards, aanstekers, boeken..

Aanrader: het boek Designeria. Hilarisch en herkenbaar: de beeldtaal van Chinese restaurants, lokale snackbars en pizzeria’s. Maar wat zit erachter? Rob en Robin hebben veel werk verzet door hun observaties in vijfentwintig kolommen te beschrijven, in de hoop dat geen enkel bezoek ooit nog hetzelfde zal zijn.

Thanks mannen dat ik even mee mocht kijken en denken!

Saskia

Nieuwste berichten

De voorlaatste stage alweer! We hebben een belangrijk vakgebied nog niet gehad, en dat is events! Op de campus zit Production World al heel wat jaren gevestigd; een evenementenproductiebedrijf. Het heeft een team van vier op kantoor, maar werkt met tientallen partijen om zich heen. Een klein bedrijf zou je denken, maar eigenlijk is het >
De vijfde stage van de zeven! Deze keer gaat het alleen maar over muziek. Black Hole Recordings wil mij een dag meenemen in hun werk! Ik heb hier zoveel zin in. Geertje Hermans, verantwoordelijk voor Social media en digitale distributie, neemt mij mee op sleeptouw. Black Hole Recordings is een Nederlands platenlabel voor elektronische muzidek, >